updates- 

-reizen – Niet alleen reisorganisaties, maar ook vliegtuigmaatschappijen als KLM en Transavia gaan gedupeerde reizigers een voucher sturen. Gedupeerde reizigers kunnen een jaar gebruik maken van voucher, als ze deze niet willen gebruiken, krijgen ze na deze periode alsnog hun geld terug, aldus een woordvoerder van Transavia (bron: Nu.nl)

-De pagina van de verbond van verzekeraars biedt antwoord op veel vragen die leven over verzekeringen en het coronavirus. U kunt hiervoor naar deze site

Onze dienstverlening in coronatijd

De coronacrisis overheerst op dit moment ons hele bestaan. We kunnen ons voorstellen dat je vol vragen zit. Niet alleen over het virus en de bestrijding daarvan, maar ook over de gevolgen die jij vreest of al voelt. Daarom komen wij als jouw verzekeringsadviseur met informatie om op een aantal van die vragen antwoord te geven. Bij twijfel of vragen kunt u altijd ons kantoor bellen of mailen.

Informatie over verzekeringen en het coronavirus

Wat gebeurt er met jouw inkomen als het bedrijf waar je werkt in zwaar weer verkeert? Worden je zorgkosten vergoed? Hoe zit het met annulering van reizen?  De belangrijkste informatie daarover hebben we op een rijtje gezet. Wel zijn we ons ervan bewust dat dit een momentopname is. De situatie en de maatregelen van jouw bedrijf en de overheid kunnen van dag tot dag veranderen. Ook zijn veel gevolgen op dit moment nog niet te overzien en is niet te voorspellen wanneer alles weer ‘normaal’ is. Wij houden de berichten nauwlettend in de gaten en zullen je op de hoogte houden. Neem voor actuele vragen contact met ons kantoor.

Onze dienstverlening verloopt anders

Om het risico op besmetting tot het uiterste te beperken, zijn persoonlijke face-to-face adviesgesprekken op ons kantoor of bij jou thuis of op kantoor voorlopig uitgesloten. Maar dat betekent niet dat we niet voor je klaar staan. Wij kunnen je per telefoon en online helpen. Neem contact op met ons kantoor als je vragen hebt en om te bespreken hoe wij je toch van dienst kunnen zijn en je kunnen adviseren.

De inhoud van deze nieuwsbrief:

  1. Het coronavirus en je inkomen
  2. Het coronavirus: kosten verzekerd?
  3. Thuis werken en het cyberrisico

 

  1. Het coronavirus en je inkomen

Het woord ‘ongekend’ is het beste van toepassing op de huidige situatie van de wereldwijde corona-uitbraak. Uiteraard gaat je eerste aandacht en zorg uit naar de gezondheid van jou en je dierbaren. Maar de economische gevolgen zijn ook enorm en leiden tot onzekerheid. Wat gebeurt er met je inkomen in deze crisistijd?

Bij ziekte

Als je ziek wordt, is je werkgever verplicht je loon door te betalen. Heb je lichte klachten, maar kun je nog prima werken? Dan moet je thuis blijven en wordt je loon doorbetaald. Spreek met je werkgever af wat je thuis kunt doen.

Bij thuiswerken

Op dit moment werk je misschien thuis, net als een groot deel van de Nederlanders. Je werkgever blijft je salaris dan doorbetalen, ook als je productiviteit wat lager is.

Als jouw bedrijf (bijna) failliet gaat

Misschien werk je in een sector waar op dit moment harde klappen vallen. Omdat zoveel bedrijven nu hun bestaanszekerheid verliezen, zijn massale faillissementen een reëel risico en kan een enorme ontslaggolf het gevolg zijn. Dat wil de overheid voorkomen. Als je werkgever zijn omzet met meer dan 20% ziet dalen, kan hij gebruikmaken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Hij krijgt dan een uitkering waarmee tot 90% van zijn loonkosten vergoed worden. Jouw loon moet in die subsidieperiode worden doorbetaald en je mag niet ontslagen worden.

Als je een nul-urencontract hebt, uitzendwerk doet of payroller bent

Werk je als uitzendkracht of payroller of heb je een nul-urencontract? Overleg of je thuis kunt werken. Kan dat niet en is het bedrijf waar je voor werkt dicht? De overheid biedt ook uitzendbureaus en payrollbedrijven de mogelijkheid om gebruik te maken van Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), zodat ook jij je salaris doorbetaald krijgt. Helaas gebeurt dat niet altijd, vaak worden werkkrachten eenvoudigweg niet meer opgeroepen.

Kom je daardoor in de problemen met vaste lasten voor bijvoorbeeld huur, hypotheek of krediet? Woningcorporaties kunnen een speciale regeling met je treffen en zullen zeker geen mensen op straat zetten. Ook particuliere verhuurders staan misschien open voor een regeling zoals uitstel van huur. Daarover moet je zelf met je verhuurder afspraken maken. Banken willen flexwerkers tegemoetkomen wanneer zij door de coronacrisis in financiële problemen zijn. Bijvoorbeeld met een regeling om rente en aflossing op de hypotheek of consumptief krediet voor enige maanden uit te stellen. Er is geen collectieve regeling, elke bank heeft zijn eigen plannen. Neem dus zelf contact op met je bank om je situatie uit te leggen.

Niet ziek, wel thuis

Stel nu dat je werkgever van je vraagt dat je naar het werk komt omdat thuiswerken niet mogelijk is. Zolang er geen volledige lockdown is afgekondigd, mag hij dat doen. Maar mag je weigeren om te komen omdat je bang bent voor besmetting? Of krijg je dan je loon niet uitbetaald? Je kunt altijd weigeren om naar je werk te gaan. Of je dan nog recht hebt op salaris, hangt ervan af of je vrees gegrond is. Zonder gegronde vrees voor besmetting heb je normaal gesproken geen recht op loonuitbetaling als je thuis blijft. Je zou in dat geval verlof moeten opnemen. Maar de huidige situatie is niet normaal. Bespreek met je werkgever waar je zorgen zitten en probeer afspraken te maken over loondoorbetaling. Je werkgever moet bovendien het uiterste doen om het besmettingsrisico op de werkvloer te beperken

2. Het coronavirus en specifieke kosten

Dat de economie een enorme klap krijgt door het coronavirus, is wel duidelijk. Maar met welke kosten kun jij als individuele burger te maken krijgen? En in hoeverre ben je beschermd door jouw verzekeringen?

Ziektekosten

Bij kosten door het coronavirus denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan de ziektekosten. Hoe is dat ook alweer geregeld? Als je ziek wordt door het coronavirus en opgenomen wordt in het ziekenhuis, dan zijn die kosten gedekt op je zorgverzekering. Wel valt ziekenhuiszorg onder het eigen risico. De eerste 385 euro betaal je zelf, behalve als je het eigen risico al (deels) hebt opgemaakt. Ook een test op het COVID-19-virus blijft voorlopig onder het eigen risico van de basisverzekering vallen.

Lig je in het buitenland in het ziekenhuis ? Dan heeft de basisverzekering een vergoeding tot het Nederlandse tarief. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen. Bovendien vallen ook deze medische kosten onder het eigen risico. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Als daarin een dekking zit voor medische hulp in het buitenland, worden meer kosten vergoed. In welke mate hangt af van de polisvoorwaarden. Datzelfde geldt voor het geval je medische hulp in het buitenland hebt verzekerd op de reisverzekering. Met een goede dekking kan het dan zelfs zo zijn dat je eigen risico vervalt.

Reiskosten

De overheid heeft afgeraden naar het buitenland te reizen en veel vluchten zijn geannuleerd. Sommige bestemmingen zijn überhaupt niet meer bereikbaar. Als je al een reis geboekt had, neem dan contact op met de reisorganisatie om te vragen of je de reis kunt omboeken naar een ander moment. Wel zijn telefoonlijnen en e-mailverkeer bij reisorganisaties en vliegmaatschappijen op dit moment overbelast. Ze willen liefst eerst de Nederlanders helpen die nu in het buitenland zitten en naar huis willen. Wacht daarom nog even met de vraag om de reis om te boeken.

Kun je toch vertrekken en ga je ook? Omdat de overheid het reizen heeft afgeraden, is de kans groot dat je reisverzekering geen dekking biedt als je schade oploopt.

Heb je een annuleringsdekking? In de meeste gevallen is het corona virus geen geldige reden om te annuleren, ook niet wanneer er een negatief reisadvies geldt. Dan is omboeken (zie hierboven) de beste optie. Zit je al in het buitenland en moet je de reis afbreken vanwege het coronavirus? Ook dan is een vergoeding vanuit de annuleringsverzekering er meestal niet.

3. Thuis werken en het cyberrisico

Bijna een derde van de Nederlandse werknemers werkt op dit moment thuis. Dat kan allemaal omdat je van huis uit op het netwerk van je bedrijf kunt en dankzij video-bellen en conference calls nog aardig wat voor elkaar kunt krijgen. Maar thuiswerken is niet zonder risico.

Nederland loopt wereldwijd voorop in de digitale revolutie. Thuis werken is daardoor op grote schaal mogelijk. Maar die voorsprong in online werken, heeft ook een groot nadeel: wij zijn kwetsbaarder voor criminele activiteiten. Cybercriminelen zien hun kans schoon om digitaal in te breken bij jou of via jou bij jouw bedrijf,met enorme schade tot gevolg. Hoe houd je ze buiten de deur?

Wachtwoorden

Een heikel punt voor cyberveiligheid is het gebruik van wachtwoorden. Jouw wachtwoord om op het netwerk van je bedrijf te komen, kan vaak eenvoudig gehackt worden. Zo kunnen criminelen via jouw computer bij jouw bedrijf binnenkomen en uiteindelijk gevoelige bedrijfsinformatie stelen. Nu is een lang wachtwoord moeilijker te achterhalen dan een korte. Kies daarom voor toegang tot het bedrijfsnetwerk en I-clouddiensten geen woord, maar een zin. Arthur01 is veel gemakkelijker te kraken dan: ik heb vandaag mooie grijze krullen.

Phishingmails

Een andere beproefde methode om in te breken, is via phishingmails. Het aantal valse e-mailberichten is de afgelopen tijd al vervijfvoudigd. Je krijgt bijvoorbeeld een interessante e-mail met een link naar updates van het RIVM of van je werkgever met een link naar een beveiligde omgeving om op het bedrijfsnetwerk te komen. Wantrouw die e-mails. Ga er nooit klakkeloos vanuit dat je een e-mail zomaar kunt openen en op allerlei links kunt klikken. Als je de afzender kent, bel of app deze dan om te vragen of de e-mail wel van hem of haar afkomstig is.

Betrouwbare afzender?

Ken je de afzender niet, maar lijkt de e-mail betrouwbaar? Dat zegt helaas niets. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien die e-mails er heel gelikt uit en lijken afkomstig van gerenommeerde organisaties zoals de Belastingdienst. Open de e-mail niet of controleer in ieder geval van wie het afkomstig is door met je cursor op de afzender te staan of met je rechtermuisknop te klikken. Je ziet dan de volledige naam en die vertelt je direct de domeinnaam van waaruit de afzender zijn mailt stuurt. Dan zie je bijvoorbeeld de bedrijfsnaam daar niet eens in staan. Maar let op: criminelen gebruiken steeds vaker domeinnamen die veel lijken op de echte website. Blijf dus alert en bij twijfel: niet openen.

Overleg per video

Lekker makkelijk: iedereen kan van huis uit klanten toch persoonlijk te woord staan of vergaderingen organiseren dankzij beeldbellen en conferencecalls. Maar let: deze communicatievormen zijn niet optimaal beveiligd. Gevoelige gegevens kunnen dan zomaar op straat komen te liggen. Bespreek daarom alleen algemene zaken. Gevoelige informatie (financieel of medisch bijvoorbeeld), kun je beter via de telefoon delen.

BRON: Nedasco